Skip to content

Italiaan muutto – codice fiscale

Mainitsinkin aikaisemmin, että me saatiin vihdoin hommattua codice fiscale –tunnukset. Tämä tunnus on portti moneen asiaan täällä Italiassa.

Me ei oltu hirveästi vaivattu päätämme millään paperitöillä tai käytännön asioilla ennen tänne Italiaan muuttoa, koska asunto oli hoitunut helposti tutun kautta. Tämän takia codice fiscalen tärkeys yllätti meidät vasta muuton jälkeen – erityisesti puhelinliittymiä ja kämpän nettiä hankkiessa.

Tässä tiivistetysti, mikä se codice fiscale oikein on ja mihin sitä tarvitaan:

Codice fiscale on henkilötunnukseen verrattava asia täällä Italiassa. Se ei ole vain verotukseen tarvittava tunnus, vaikka nimi viittaa siihen, vaan sitä tarvitaan hyvin moneen asiaan.

Mihin sitä tarvitaan:

  1. puhelinliittymän hommaamiseen (pre-paid liittymän saa ilman codice fiscalea)
  2. pankkitilin avaamiseen
  3. työpaikkaa varten
  4. Moneen sopimukseen (sähkö, vesi, netti, puhelinliittymä, vakuutus)
  5. Asunnon hankkimiseen (lähes kaikki vuokranantajat vaativat tätä)
  6. Vespan ostamiseen

 

Codice fiscalen saaminen onnistui vaivattomasti ja se on täysin ilmaista. Pitää vain löytää lähin ”verotoimisto” ja olla valmis jonottamaan. Suosittelen menemään paikalle heti aamusta, jolloin välttyy pahimmalta ruuhkalta. Täältä voi etsiä sinua lähimpänä sijaitsevan toimiston codice fiscalen hankkimista varten.

nimeto%cc%88n-3

Virastosta saa heti mukaan paperin, jossa tunnus on. Verotoimisto lähettää sitten myöhemmin postin kautta sellaisen virallisen kortin, joka muistuttaa aikalailla Suomen kelakorttia. Me ei olla vielä saatu omaamme, mutta kaippa se sieltä tulee.

Codice fiscalen voi hoitaa myös jo Suomessa Italian suurlähetystön kautta.

 

Toivottavasti tästä oli apua jollekin juuri Italiaan muuttaneelle tai muuttoa vasta suunnittelevalle.

Jätä ensimmäinen kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *